artikel

Solceller

Här är kommentarer till svaret vi fick på motionen om solceller som Vänsterpartiet lämnade in till kommunfullmäktige
oktober 2018.

I motionssvaret hänvisas till att kommunen redan arbetar med den intention som motionen innehåller. (Läs motionen) Man redovisar att det idag finns drygt 500 m 2 solceller uppsatta på olika institutioner, och att detta skulle motsvara verksamhetsmålet ”Ordinarie uppvärmningsform är kompletterad med solenergi där det bedöms lämpligt.

Befintliga solceller på skolans tak!

Att elproduktion enbart skulle komplettera ordinarie uppvärmningsform förefaller dock en aning föråldrad som målsättning. Det enda rimliga är att solenergi omvandlad till elektricitet utgör en så stor andel av kommunens energiförbrukning som är möjlig rent fysiskt och ekonomiskt. Som exempel kan nämnas Rävlandaskolan. Idag finns en solcellsanläggning på ca 50m 2 , planerad att utökas med ytterligare ca 100m 2 . Den sammanlagda ytan på 150 m 2 kommer att producera ungefär 22-23 000 kWh, vilket bara utgör en bråkdel av skolans elförbrukning. Den nuvarande anläggningen är placerad på ett plåttak mellan två huskroppar i den nybyggda delen. De två intilliggande tegeltaken har tillsammans ungefär 300m 2 yta disponibel för solceller. Teknik för att placera solceller på tegeltak är standard. Här finns alltså en möjlighet att bygga ut anläggningen väsentligt – denna utbyggnad skulle motsvara ytterligare cirka 45 000 kWh. Invändningar mot en sådan satsning av ekonomisk eller estetisk anledning har vi liten förståelse för. Numera är det lönsamt att sätta upp solceller – investeringen är betalad på 10-15 år, därefter är det ren vinst med tanke på att solcellerna har en livstid på kanske 25 år. Estetiken är inte heller något problem. Taken är placerade mot en lågtrafikerad väg bara 15 m från byggnaderna. De passerande tittar knappast upp mot taken och inga andra byggnader finns framför skolhuset.

Vandrar man runt på skolgården hittar man därutöver ett antal tak lämpliga för montering av solceller: Vänsterpartiet anser att ambitionsnivån på kommunens satsning på solceller är för låg. Vårt exempel har visat på att de möjligheter som finns har utnyttjats dåligt.

Här är en länk till Solkartan där du kan se mängden inkommande solenergi.

Dela den här sidan:

Kopiera länk